Thursday, February 20, 2014




Amerika'ya yerleşme fikrimize çoğu insan sevindi aslında. Başta ailelerimiz... Bu fikir evlendiğimiz ilk gün bile gündem de olduğu için zaten onlar içten içe kendilerini hazırlamışlardı ama Kerim'i ve beni yolcu ederken anladık ki buna sadece fikren kendilerini hazırlamışlar... Her ikimizde giderken havalanında tüm aile ağlıyorduk çünkü :) Tabi zor her gün günde 5 saat facetime açık olsada uzağız işte... Buranın en zor kısmı sadece aile özlemi... geri kalan herşey kolay belki bizim için öyle. Aslında bu konuya ayrı bir yazımda uzun uzun değineceğim :) 

Şimdi gelelim bu yazımın konusuna. Türkiye de herkes ilk olarak ee peki nereye gidiyorsunuz diyordu. Kerim Türkiye'deyken Connecticut eyalatinden iş teklifi aldı. Bu yüzden biz başka bir şey düşünmeden Connecticut'a yerleşme kararı aldık. Biz CT ye gidiyoruz deyince herkes ilk ne ?? neresi ?? diyordu :D Kabul ediyorum değişik bir ismi var ve pek de popüler bir yer değil Türkler arasında ama inanın fena bir yer değil. Çok enteresan özellikleri var mesela Hamburger ilk CT de keşfedilmiş :D Bu Amerikalılar için acayip önemli bir şey. Amerikanın ilk eyeleti...Süt üretimi, yumurta ve tavuk çiftlikleri çok meşhur ve bu ürünleri inanılmaz lezzetli. CT, Amerikadaki sigorta sisteminin merkezidir. Amerikanın 50 eyaleti arasında büyüklük bakımından 48. sırada, nüfusu da 3,5 milyon civarında. New York ve Boston gibi iki dev şehrin ortasında zengin nüfusun çoğunlukta olduğu temiz hatta tertemiz, yeşilliği bol, sakin bir yer. Çok enteresan bir bilgi daha vereyim Amerika da eşcinsel evliliklere onay veren ilk 2 eyaletten biri, diğeri de Massachusetts. Yani değişik öğrenince şaşırmıştım :)


Dediğim gibi sessiz, sedasız yaşayan bir şehir CT. Bizim gibi Türkiye de hele de istanbul gibi karmaşanın içinde doğmuş büyümüş hele de Kerim gibi Bakırköy tayfasından biri için bu sessizlik, sakinlik çıldırtıcı bir şey :D Annem de 2009 da gittiği Amerika da bir kaç hafta CT de kaldı. Benim annem için CT; T.J.Maxx - Marshalls - CostCo den ibaretti :D Şaka bir yana inanılmaz yerler keşfetmiş ama valla biz hiçbirine gidemedik. Anneme sorsanız o benden çok daha iyi bilir Connecticut'ı :D




Biz Hartford da yaşıyorduk. CT'nin başkenti Hartford dır. CT de evler genelde müstakildir. Yıl başında evlerin, bahçelerin süsleri inanılmazdı...
Kerim işe başlaması sebebiyle benden 2 ay önce geldi.  Hartford da tam da şehir merkezinde bir ev kiraladık.
Hartfordtaki evimiz ABD'nin en eski halka açık parkı olan 'Bushnell Parka' 5 dk mesafedeydi. Park karlar altındayken çektiğim birkaç resmi de paylaşayım :) 




















Burdaki ev sistemi çok farklı. Ev sahibin yok bu gibi apartmanları firmalar yaptırıyor ve onlar kiralıyor. Leasing officeler aracılığı ile evini tutuyorsun. Bu sistem bence çok güzel. Emlakçılarda var burda ama bu gibi evler hep leasing officelerde.

ABD de pek çok şey Connecticut da doğmuş. Mesela ilk renkli televizyon, ilk renkli kamera burada icat edilmiş. Kütüphaneleri çok fazla hatta en eski kütüphane de CT de. Park, orman ve gezi alanları da yoğunlukta. Dediğim gibi CT zenginliği ile tanınıyor bu nedenlede güçlü mali koşullara sahip bir eyalet. Dünyanın en iyi üniversitelerinden Yale de yine Connecticut da.

Dünyaca ünlü yazarlardan Mark Twain' nin Hartfort da yaşadığı ev de müze haline getirilmiş. Tarihsel anlamda da ABD'nin önemli bir eyaletidir.

Aslında daha fazla şey bilip, gezip, görüp yazmak isterdim ancak sadece 1 ay geçirdim CT de :) Buranın kışı feci İstanbul gibi Şubatta 18 dereceleri görmüyoruz en hasından kara kışı yaşıyoruz. O nedenle çok da bir yer gezemedik tabi bol bol alışveriş merkezleri, bol bol alışveriş, napalım yapacak bir şey yoktu başka :D O nedenle sizle pek resim paylaşamıyorum... 


En son sizi CT den NJ'ye taşınırken ki halimizle uğurluyorum. Kerim biraz buruktu, 'Hartford'ım alışmıştım sana' diye biraz üzüldü ama ben resimden de anlaşılacağı üzere pek bir mutluyum :D




No comments:

Post a Comment